Autoverzekeringen vergelijken? Hier rekening mee houden!

27/01/2020 0 Door Peter

Het afsluiten van een nieuwe autoverzekering lijkt op het eerste zicht een eenvoudig karwei. Toch is dit echter maar schijn. In de praktijk is het namelijk zo dat er op de markt heel wat verschillende soorten autoverzekeringen zijn terug te vinden. Alle verschillende autoverzekeringen worden gelukkig wel ingedeeld in drie globale categorieën. We maken op dit vlak dan ook een onderscheid tussen de WA-verzekering, de beperkte cascoverzekering en de volledige cascoverzekering of de all risk. Autoverzekeringen vergelijken moet uiteindelijk duidelijk maken welke van de verschillende soorten verzekeringen voor uw auto nu precies de meest interessante is. Ook voor autoverzekeringen vergelijken geldt echter dat er heel wat verschillende zaken zijn om rekening mee te houden. Om welke zaken het hierbij nu precies gaat wordt meteen duidelijk gemaakt door middel van de onderstaande informatie.

             Welke verschillende soorten autoverzekeringen zijn er?

In eerste instantie wordt er bij het vergelijken van autoverzekeringen uiteraard vooral gekeken naar het soort autoverzekering. Op dit vlak maken we een onderscheid tussen drie verschillende mogelijkheden. Het gaat hierbij dan ook om:

  1. De WA-verzekering;
  2. De beperkt cascoverzekering;
  3. De volledige cascoverzekering of de all risk;

Elk type autoverzekering beschikt uiteraard over haar eigen soort dekkingen. Voor de WA-verzekering geldt bijvoorbeeld dat ze enkel en alleen de wettelijk verplichte dekking aanbiedt. Dit betekent concreet dat uitsluitend de schade die u veroorzaakt ten opzichte van derden wordt ingedekt. Is er ook sprake van schade aan uw eigen auto? In dat geval zult u deze helaas zelf moeten vergoeden. Mogelijke (uitgebreidere) alternatieven voor de WA-verzekering zijn de beperkt cascoverzekering en de volledige cascoverzekering.

Voor de beperkte cascoverzekering geldt dat ze niet alleen maar over de WA-dekkingen beschikt, daarnaast voorziet ze eveneens een dekking bij brand of diefstal. Dit kan onder meer een interessante verzekering zijn wanneer uw auto regelmatig langs de kant van de weg blijft staan. Wilt u liever alleen maar genoegen nemen met de meest uitgebreide autoverzekering op de markt? Ook dat is uiteraard een mogelijkheid. In dat geval doet u er goed aan om te kijken in de richting van de all risk autoverzekering. Deze dekt namelijk alles in van de WA-verzekering en de beperkt cascoverzekering aangevuld met eigen schade.

             Online autoverzekeringen vergelijken, hoe doet u dat?

Autoverzekeringen vergelijken kan tegenwoordig natuurlijk ook op verschillende manieren. In het merendeel van de gevallen kiezen mensen er echter voor om dit online te doen. Dit is niet alleen eenvoudig en snel, daarnaast kan het ook gewoon vanuit uw luie zetel gebeuren. Op het ogenblik dat u online autoverzekeringen gaat vergelijken dient u wel in het bezit te zijn van verschillende gegevens. Er kan op dit vlak onder meer worden gedacht aan:

  1. De gegevens van de auto zoals het type, het bouwjaar, het soort brandstof, etc.;
  2. De dekkingen die u wenst af te sluiten voor uw auto (WA, beperkt of volledig casco);
  3. Het profiel waar de bestuurder van de auto over beschikt;

De eerste twee bovenstaande punten zijn voor de hand liggend, maar wat is nu precies het profiel van de bestuurder? Bij autoverzekeringen vergelijken moet u in de praktijk altijd verschillende fases doorlopen. In eerste instantie wordt er u wellicht gevraagd naar het soort autoverzekering welke u wenst af te sluiten. Daarna zal er u worden gevraagd welk type auto u precies wenst te laten verzekeren. Op dit vlak is het dan ook altijd interessant om het inschrijvingsdocument bij de hand te hebben. Eigenlijk kunt u hier alle informatie van aflezen welke u nodig heeft om de vergelijking tot een goed einde te kunnen brengen.

Wat het profiel van de bestuurder betreft moet er worden gedacht aan verschillende zaken. Zo is er niet alleen de leeftijd van de bestuurder, maar ook de datum waarop het rijbewijs is uitgereikt. Ook dit is nog niet alles. Daarnaast spreekt het namelijk voor zich dat ook het aantal schadevrije jaren van groot belang is. Op basis hiervan wordt namelijk het risicoprofiel vastgesteld. Dit risicoprofiel is voor het grootste deel bepalend voor de kostprijs waar u voor uw autoverzekering rekening mee zult moeten houden. Het opvragen van bijvoorbeeld een attest om uw schadeverleden mee kenbaar te maken is steeds mogelijk bij uw huidige verzekeraar.

             Autoverzekeringen vergelijken bij WA-verzekering? Absoluut!

Van de WA-verzekering is algemeen bekend dat ze een wettelijk verplichte verzekering is. In de praktijk kan er dan ook worden vastgesteld dat er bij autoverzekeringen vergelijken in principe hoofdzakelijk wordt gekeken in de richting van de beperkt of volledig cascoverzekeringen. Voor het afsluiten van een WA-verzekering wordt voorafgaand eerder zelden een vergelijking uitgevoerd. Hoe komt dit precies? Omdat veel mensen denken dat WA autoverzekeringen vergelijken geen zin heeft. Aangezien de verzekering over een wettelijk verplicht karakter beschikt zal ook de premie wel wettelijk zijn vastgesteld toch? Zeker en vast niet! Onderling tussen de verschillende verzekeraars kan er dan ook zeker en vast sprake zijn van een niet onaanzienlijk prijsverschil voor wat de WA-verzekering betreft.

             Extra aandachtspunten bij autoverzekeringen vergelijken

Autoverzekeringen vergelijken op het internet is eigenlijk echt zeer eenvoudig. De verschillende vergelijkingen die er bestaan wijzen dan ook steeds min of meer zichzelf wel uit. Dit gezegd zijnde betekent dit niet dat u zomaar over één nacht ijs moet gaan, integendeel. Enkele extra factoren waar u bij autoverzekeringen vergelijken altijd rekening mee zult willen houden zijn dan ook de volgende:

  1. Met welke eventuele vrijstelling moet u bij een schadegeval rekening houden?
  2. Bestaan er speciale clausules voor bijvoorbeeld jonge bestuurders?
  3. Welke regels gelden er voor autoverzekeringen voor tweedehandse auto’s?
  4. Is het mogelijk om de premie van uw autoverzekering te splitsen of niet?

Autoverzekeringen vergelijken zorgt ervoor dat u veel sneller de weg zult vinden richting de voor u meest interessante autoverzekering. Dit gezegd zijnde is er ook heel wat informatie welke mogelijks niet meteen zal worden aangegeven. Het gaat hierbij dan onder meer om het feit of u de premie van uw autoverzekering bijvoorbeeld maandelijks of per kwartaal kunt betalen. Voor het achterhalen van dergelijke informatie kunt u uiteraard ook altijd nog gewoon even contact opnemen met de autoverzekeraar van uw keuze.

Vergelijk verschillende autoverzekeringen op de vergelijkingssite van DIKS | Verzekeringen.